tr

Yangın Tüpleri Nasıl Yerleştirilir?

Yangın Tüpleri Nasıl Yerleştirilir?

Yangın Tüpleri Nasıl Yerleştirilir ?

Yangın tüpleri nasıl yerleştirilir, yangın söndürme cihazlarının yani sık kullanılan haliyle yangın tüplerinin doğru yerleştirilmesi, acil durumlar için son derece önemlidir.

Yangın söndürme cihazlarının sayısı:

yangın tüpleri - iş güvenliğiYangın söndürme cihazlarının sayısı, düşük tehlikeli sınıfında yer alan binalar için her 500m2 lik alan için, orta ve yüksek sınıftaki yerler için ise 250m2 lik alan için 6 kg”lık 1 adet yangın söndürme cihazı bulundurulması gerekir.

Toplam yapı alanı 500 m2 olan ve 4 katlı olan bir bina için her katta 1 adet olmak üzere yangın tüpü konumlandırılması gerekmektedir.
Bunun yanı sıra jeneratör, kazan dairesi, trafo gibi yangın riski daha yüksek alanların yakınında da riske uygun yangın tüpleri bulunmalıdır. Depolar, tesisat daireleri ve otopark gibi alanlarda, bu yapıların şartlarına uygun tipte söndürme cihazları bulundurulması gerekir.

Yangın tüplerinin nitelikleri:

Yangın tüpleri cihazları genel olarak kuru kimyevi tozlu, sulu, köpüklü, karbondioksitli ve kuru metal tozlu olarak sınıflandırılabilir.

Yangınlarda kullanılacak söndürme Cihazı Tipleri:

Giysi, kağıt ve ahşap gibi katı madde yangınlarında Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları daha etkilidir. Bu yangın söndürme cihazları her türlü yangında da etkili olabilmektedir. YSC tipi köpüklü yangın tüpleri yanıcı sıvı yangınlarında etkilidir.

Karbondioksitli yangın söndürücüler gaz ve elektrik yangınlarında daha etkilidir. Yüksek ısıya maruz kaldıklarında patlayabildiklerinden doğrudan güneş ışını alan yerden konumlandırılmamalıdır.

Metal tozlu YSC metal yangınlarında kullanılmaktadır.

Yangın söndürme cihazlarının yerleşimi:

Yangın anında en hızlı ve tehlikesiz yoldan yangın söndürme cihazlarına ulaşımın sağlanması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Yapısı ve kullanım kolaylıkları dikkate alındığında 6 kg’lık bir yangın söndürme cihazının tutma mandalının yerden en az 1 metre yüksekliğinde olması doğrudur. Bu yükseklik, ortalama ölçülere sahip bir insanın kolaylıkla tüpü alabileceği yüksekliktir.

İşyeri Nace Koduna göre Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıflarda yer alan işletmelerin İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti alması yasal zorunluluktur.

Ilgaz İş Sağlığı ve Güvenliği, işyerlerinde yaşanabilecek makine ekipman, çalışma ortamı veya dış etkenlerle oluşabilecek ve çalışanların yaralanma veya ölümleri ile sonuçlanabilecek kaza risklerini tespit ederek raporlar halinde işverene sunar.

Kastamonu Ilgaz Osgb İş Sağlığı ve Güvenliği danışmanlık hizmeti ile, çalışan işe giriş ve periyodik muayene hizmetini Çankırı,  Karabük, Sinop ve Çorum  illerine vermektedir.

Whatsapp
Ilgaz Osgb
Ilgaz Osgb
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?